Piwa rzemieślnicze przeżywają prawdziwy renesans. Wyroby nawet niewielkich browarów trafiają na półki supermarketów, gdzie są chętnie kupowane przez ludzi, spragnionych nietuzinkowych smaków. Oryginalność oraz pomysłowość to najlepsze atuty współczesnych piwowarów, ale żeby przekuć pasję w biznes, trzeba dopełnić niezbędnych formalności. Na co zwrócić uwagę?
Przygotowania
Czas to pieniądz – to porzekadło powinno być znane każdej osobie, która prowadzi biznes lub myśli o własnej działalności gospodarczej. Warto pamiętać, że póki nie otworzymy naszego browaru, nie będziemy mieli okazji odzyskać zainwestowanych pieniędzy. Z tego powodu warto zawczasu sprawdzić jakich formalności będziemy musieli dopełnić, aby jak najszybciej uzyskać wszystkie pozwolenia oraz zgody. Machina biurokratyczna działa powoli – wszystkie formalności mogą zająć ponad rok – dlatego rozeznanie w kwestii dokumentów pozwoli skrócić do minimum czas dzielący nas od oficjalnego otwarcia lokalu. To pomoże zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale i stres.
Zakres działalności
Niewielkie browary można podzielić na dwie kategorie. Pierwsze zajmują się wytwarzaniem oraz sprzedażą piwa (numer PKD 11.05Z – Produkcja piwa, 4725Z – Sprzedaż detaliczna napojów alkoholowych i bezalkoholowych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach), druga kategoria browarów obejmuje placówki, gdzie możemy napić się piwa na miejscu oraz skorzystać z usług gastronomicznych (numer PKD 5610A – Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne). Wybór jednego z tych wariantów ma kluczowe znaczenie dla biznesplanu, ponieważ prowadzenie browaru rzemieślniczego pozwala nam pracować w dni wolne od pracy przy stosunkowo niewielkim nakładzie personelu. Możliwość wyszynku oznacza konieczność zapewnienia gościom przestrzeni do siedzenia, toalety itp. To rozwiązanie ma również zalety, takie jak większa oferta i możliwość sprzedaży alkoholu na miejscu w atrakcyjnych cenach.
Rozmiar produkcji oraz obiektu
To kolejny aspekt, który musimy wziąć pod uwagę, ponieważ od wybicia browaru i wybranego oprzyrządowania zależy rozmiar obiektu, w którym planujemy produkcję. Zazwyczaj warzelnie rzemieślnicze posiadają wybicie pomiędzy 5 a 10 hektolitrami, co wymaga obiektu o powierzchni przynajmniej 100 metrów kwadratowych.
Instalacja do butelkowania to jeden z elementów wyposażenia browaru, który zajmuje dużo miejsca ze względu na potrzebną przestrzeń na składowanie szkła. Jeżeli chcemy zaoszczędzić przestrzeń, dobrym rozwiązaniem mogą być tankofermentory, łączące w sobie funkcji fermentacji oraz leżakowania piwa. Budynek musi pomieścić warzelnię, przestrzeń do fermentacji/leżakowania, magazyn słodu ze śrutownikiem oraz pomieszczenia do mycia kegów. Dodatkowo potrzebne jest biuro/pokój dla pracowników oraz toaleta z prysznicem.
Ze względu na fakt, iż każde pomieszczenie w browarze musi być wyposażone w odpływy, dobrym wyborem jest zakup budynku, który wcześniej odgrywał rolę mleczarni lub miejsca do produkcji spożywczej.
Sprzęt
W tym kategorii należy wziąć pod uwagę rozmiar browaru, a także wielkość i różnorodność potencjalnej produkcji. Wyposażenie dla naszej warzelni może pochodzić z drugiej ręki, jednakże fermentatory powinny być nowe w miarę możliwości – jeżeli nabywamy używane egzemplarze, najlepiej sprowadzić je zza zachodniej granicy. Oprócz niezbędnych elementów browaru (śrutownik, warzelnia, fermentownia) będziemy potrzebować również systemu rozlewu, dlatego przed przystąpieniem do spełniania formalności warto rozeznać się w środowisku, jaki sprzęt spełni nasze oczekiwania wobec ceny i wydajności. Koszt otworzenia browaru to wydatek sięgający nawet 500 tysięcy złotych, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie uzyskanie dotacji, podczas gdy pożyczki online zapewnią płynność finansową w czasie pierwszych miesięcy działalność.