Najpopularniejsze rodzaje kaw – zobacz, czym się różnią i którą z nich wybrać?

0
83
Najpopularniejsze rodzaje kaw – zobacz, czym się różnią i którą z nich wybrać?

Każdy ma inny przepis na najlepszą kawę. Są osoby, które piją napój przygotowany tylko w ekspresie, ale są i takie, którym wystarczy smak zalanych wrzątkiem fusów. Jednak zawsze warto spróbować nowych rodzajów kawy lub połączeń smakowych, które trzeba samemu skosztować, aby móc ocenić, czy nam odpowiadają. Zwykle zamawiamy w kawiarniach espresso, caffe latte czy cappuccino, a tymczasem barista może nam przygotować o wiele więcej smacznych propozycji. Czym powinna wyróżniać się dobra kawa?

Espresso – kawa do zadań specjalnych

Jedną z najczęściej wyróżnianych kaw jest espresso. Mocne i aromatyczne, ma szybko pobudzić organizm do działa. Najczęściej podawane jest w małych filiżankach, które są odpowiednie do wzięcia zaledwie kilku łyków napoju. I w wypadku espresso to całkowicie wystarcza, aby napawać się jego aromatem i skoncentrowaną mocą kofeiny.

A co z ristretto czy doppio? Co ciekawe, te dwie kawy to również espresso. Jednak ristretto ma jeszcze mniej wody w kawie. Klasyczne espresso ma objętość 30 ml, natomiast ristretto jedynie 15 ml. Tym samym jest to bardzo intensywny ekstrakt kawy, który zaspokoi naszą chęć na dawkę kofeiny. Z kolei espresso doppio jest klasycznym espresso przyrządzonym z podwójną ilością wody – 60 ml.

Espresso jest też bazą wielu innych kaw. Dlatego dobrze jest nauczyć się, jak przygotować idealny napar już na samym początku przygody z parzeniem kawy. Nawet jeśli chcemy zrobić dla siebie pyszną kawę w domu, taka wiedza nam się bardzo przyda. Można ją zdobyć, zapisując się na kurs robienia kawy. A późnej praktykować, aż wyjdzie nam idealne espresso.

Popularne kawy na bazie espresso

Dobrze nam znane cappuccino, które często podawane jest do deserów, możemy nazwać po prostu kawą z mlekiem. W tym przepisie wykorzystujemy 25 ml espresso i 100 ml spienionego mleka. Ważne jest, aby zimne mleko ubijać gorącą parą na gęstą piankę. To właśnie ubita piana jest kluczem do sukcesu.

Kolejną często wybieraną kawą jest macchiato. Zgodnie z jej nazwą jest to kawa poplamiona mlekiem. Do espresso dodajemy niewielką ilość spienionego lub zimnego mleka. Podawana jest w filiżance do espresso, a więc jest to kawa o bardzo małej objętości, ze skoncentrowanym aromatem. Jeśli lubimy pić mleko z kawą, bardziej odpowiednie będzie latte macchiato. Tutaj mamy odwrotność macchiato. W latte stosujemy proporcje ¾ mleka i ¼ espresso. Dlatego często nazywamy tę kawę właśnie mlekiem z dodatkiem espresso.

Inną odmianą takiego napoju kawowego jest caffe latte nazywane też flat white. Tę kawę podajemy w filiżance odpowiedniej dla cappuccino. A opiera się ona o podwójne espresso ze spienionym mlekiem. Dlatego kawa ma konsystencję bardzo podobną do kremowego cappuccino, ale jest mocniejsza w smaku.

Kawa z czekoladą to choćby mocha. Jest to w zasadzie caffe latte z odrobiną czekolady deserowej lub mlecznej. Zamiast czekolady można do niej dodać syrop czekoladowy. A wierzchołek napoju dekorujemy bitą śmietaną. W ten sposób uzyskujemy prawdziwy kawowy deser.

Romano to dobrze znana kawa espresso z odrobiną soku z cytryny lub skórki startej z tego owocu. Obecnie bardzo popularny stał się wariant, gdzie do espresso dodajemy sok pomarańczowy. Taka kawa wciąż ma swój aromat i sporą zawartość kofeiny, a dodatek soku owocowego tylko wydobywa głębię jej smaku.

Od czego zależy moc kawy?

Kawy rozróżniamy też ze względu na zawartość kofeiny. Oczywiście już same ziarna, które wybierzemy do zaparzenia tego napoju, mogą różnić się smakiem, aromatem i właśnie zawartością kofeiny. Jednak kawa, która jest mocna w smaku, wcale nie musi mieć dużej dawki kofeiny. Tutaj idealnym przykładem jest espresso. Choć wydaje nam się, że mała kawa musi być skoncentrowana, to faktycznie espresso zawiera tylko 30 mg kofeiny. Dla porównania kawa przelewowa może mieć jej aż 200 mg!

Zatem jeśli zależy nam na kawie o mocnym aromacie i wyrazistym smaku, świetnym wyborem jest espresso czy ristretto. Gdy chcemy mieć kawę, która jest pełna kofeiny, najlepsze będą kawy przelewowe lub cold brew. Im dłuższy kontakt ziaren z wodą, tym sama kawa będzie miała więcej kofeiny. Dlatego właśnie nie każda aromatyczna kawa musi być mocna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here